STIRI

INTERVIU CU IOAN ONICAS, PRESEDINTELE FEDERATIEI DE MINIFOTBAL DIN ROMANIA


D-le Onicas, pentru a sasea oara consecutiv suntem Campioni Europeni la Minifotbal, cum explicati acest succes ?

R: Avand in vedere cresterea continua a nivelului competitiei, cit si o participare record (32 de tari, cu echipe noi ca Franta, Portugalia, Belgia), Federatia a luat din timp masuri suplimentare privind pregatirea si participarea la aceasta editie a Campionatului European. Astfel, s-a marit aria de selectie (Supercupa Romaniei, Cupa Magic, Cupa Bihorului), s-au organizat doua reuniuni ale lotului de jucatori, s-a asigurat disputatrea a cinci jocuri amicale, dintre care, patru inter-tari (cel cu Ungaria, fiind chiar o premiera). S-a alcatuit un colectiv tehnic, condus de un director sportiv, din care au facut parte un preparator fizic, un statistician, un analist video si un nutritionist. In Croatia, echipa a avut conditii foarte bune, fiind cazata la un hotel cu un confort ridicat (patru stele) unde a avut asigurata o sala de sedinte si analiza video, teren de antrenament, vitaminizare, alimentatie controlata. Randamentul pregatirii a ajuns la parametrii buni  la inceperea competitiei, iar varful de forma a fost atins spre fazele finale, cand nationala noastra si-a dominat net adversarii, totul culminand cu acel 5-1 din finala, administrat echipei gazda, Croatia. In cele sapte partide disputate am marcat 18 goluri si am primit doar 3 (in primele patru partide, nu am primit nici un gol).

Care sunt sansele ca minifotbalul sa fie recunoscut ca disciplina sportiva de catre  MTS si cand credeti ca se va realiza acest lucru ?

R: Dupa succesul din luna septembrie de la Campionatul European, in data de 2 octombrie, la invitatia d-nei ministru Gabriela Szabo, o delegatie a FMR a fost prezenta la sediul Ministerului Tineretului si Sportului. Pe langa felicitarile adresate echipei nationale, s-a discutat si despre ultimele demersuri privind recunoasterea minifotbalului ca ramura sportiva practicata in Romania. Atat d-na ministru cat si d-na secretar de stat pe probleme de Sport, Carmen Tocala, ne-au dat asigurari ca ultima vizionare si celelalte proceduri vor fi finalizate intr-un timp cat mai scurt. Realizarea si a acestui obiectiv indraznet, demarat cu ani in urma de Razvan Burleanu, ar insemna cea mai mare realizare in dezvoltarea acestui sport si o rasplata morala pentru cei  care au muncit si muncesc ca voluntari de zece ani la acest proiect inedit. Astfel, Romania ar devenii una dintre primele tari din Europa unde minifotbalul sa fie recunoscut ca ramura sportiva practicata !  Intre timp s-a realizat si ultima vizionare, iar procedural, mai trebuie doar ca Raportul final al Comisiei de recunoastere sa fie inaintat catre conducerea MTS. Daca raportul inaintat va fi favorabil, ministrul sportului trebuie sa emita, in termen de 30 de zile, Ordinul de recunoastere al minifotbalului ca ramura de sport in Romania. 

Ce inseamana pentru participantii la acesta competitie includerea disciplinei in programul MTS ?

R:  Dupa recunoastere, intr-un anumit timp, minifotbalul se va putea organiza ca si Federatie sportiva care isi va desfasura activitatea in cadrul si sub tutela MTS, cu toate obligatiile si drepturile ce-i revin unei federatii sportive. Deocamdata, consider ca trebuie sa ne concentram doar asupra recunoasterii ca ramura sportiva si sa ne bucuram de aceasta realizare. Prin numarul sportivilor legitimati si prin valoarera rezultatelor pe plan international, putem sa devenim o federatie importanta si un bun ambasador al sportului romanesc.    

ATS-Fitlife Cluj , actualul campionat care trimite echipe la turneele nationale  este structurat pe 4 divizii la care participa in prezent 56 de echipe reprezentante ale firmelor locale din Cluj, din datele pe care le detinem este unul din campionatele cu cele mai multe echipe. Incepand din campionatul viitor, o informatie pe care v-o dezvaluim in premiera, intentionam sa separam campionatul in doua structuri independente dar desigur sub aceasi \"umbrela\" ATS FITLIFE, un campionat al firmelor \"Campionatul firmelor ATS\" si un campionat fara restrictii in ceea ce priveste apartenenta la o firma \"Campionatul Napoca ATS\", cum apreciati aceasta schimbare ?

R:   Da, din punctul de vedere al numarului de echipe participante, Campionatul ATS-Fitlife de la Cluj, se afla printre primele din tara alaturi de Campionatul Alborz Timisoara (126 de echipe), Campionatul de minifotbal Onix Salaj (56 de echipe), Campionatul de Minifotbal Bucuresti (55 de echipe), Liga Desavoia Arad (52 de echipe). Formulele de desfasurare a competitiilor raman ca sa fie decise de fiecare organizator in parte, bineinteles in limitele regulamentelor si recomandarilor FMR. Daca acestea sunt respectate, iar formatul hotarat aduce un plus in privinta desfasurarii si dezvoltarii  competitiilor de minifotbal, noua nu ne ramane decat sa apreciem astfel de initiative.   

Daca puteti sa ne dati cateva date in ceea ce priveste minifobalul in Romania, cati jucatori avem, cate echipe, etc?

R:  Chiar daca in aceasta perioada lucram la centralizarea datele statistice privind sezonul 2015-2016, pot sa va ofer cateva cifre aproximative: 45 de campionate afiliate, aproximativ 850 de echipe active (care participa in competitii), 22.800 de jucatori legitimati de FMR. In 2015, FMR a organizat 314 jocuri oficiale la nivel national (fazele finale) iar la nivel de campionate, se desfasoara in jur de 11.000 de jocuri intr-un sezon. 

Cum este organizata in prezent FRM si cum reuseste sa se sustina?

R:  In prezent, activitatea Federatiei se desfasoara sub conducerea Comitetului Executiv (4 persoane) si cu o sustinere directa din partea Consiliului Expertilor (3 persoane). Pe langa acestia, activitatea este sustinuta periodic, de cativa colaboratori, mai ales cu ocazia competitiilor nationale si internationale. Datorita evolutiei fulminante a competitiilor si a dezvoltarii minifotbalului din ultimii ani, a crescut enorm si volumul de munca. Actuala formula de organizare este una care nu mai poate sa raspunda tuturor solicitarilor din activitatea curenta, motiv pentru care, odata cu organizarea A.G. a FMR (preconizata sa se desfasoare in luna ianuarie, 2016), se vor face mai multe modificari. Astfel, pe langa cresterea numarului membrilor CE la 7, FMR va functiona in baza unei organigrame, care va cuprinde peste 20 de persoane. Din punct de vedere financiar,  prin eforturi deosebite, FMR a reusit sa se autofinanteze (contracte de sponsorizare, donatii,  taxe provenite din organizarea competitiilor nationale, taxele anuale percepute organizatorilor de competitii) si sa-si acopere cheltuielile de functionare si mai ales, sa sustina pregatirea si participarea echipei nationale la competitiile internationale. Aici trebuie sa mentionez ca si FITLIFE este unul din sponsorii constantii ai echipei nationale (miniEURO 2014-Muntenegru, CM SUA-2015, miniEURO 2015-Croatia) si, profitand de ocazie, in numele FMR, vreau sa-i multumesc d-lui Lucian Stirban, pentru sprijinul acordat. Legat de latura financiara, trebuie precizat ca toti cei care muncesc in cadrul FMR nu sunt remunerati sub nici o forma, toata munca fiind facuta sub forma voluntariatului ! Atunci cand doresti sa construiesti ceva durabil, pentru viitor, trebuie sa fi dispus si la sacrificii. In acelasi context, trebuie si-i enumeram si pe jucatorii si componentii staff-ul echipei nationale, care n-au fost recompensati financiar niciodata, chiar daca au reusit sa aduca Romaniei, 6 titluri europene !!! Acestia au inteles acest aspect si nu au conditionat niciodata munca si rezultatele de recompensele financiare. Dar poate ca in timp se va demonstra importanta acestor trofee si poate vor fi gasite solutii si pentru rezolvarea acestei anomalii.    

Care sunt planurile pe termen scurt si care pe termen lung ?

R:  Pe termen scurt: recunoasterea minifotbalului ca ramura sportiva, gasirea unor resurse pentru ai recompensa pe componentii echipei nationale pentru performantele din 2015, organizarea AG a FMR, atragerea unor sponsori care sa fie permanent alaturi de Federatie, semnarea unor protocoale de colaborare care sa ajute la dezvoltarea minifotbalului. Pe termen lung: organizarea in fiecare judet a cel putin unui campionat de minifotbal, o colaborare si organizarea in parteneriat a campionatelor universitare, bazele infiintarii Federatii Romane de Minifotbal sub tutela MTS, dezvoltarea minifotbalului la nivelul copiilor si juniorilor, in scoli si in licee, mentinerea Rominiei in elita mondiala si europeana a minifotbalului.  

Pe cand un turneu final sau zonal la Cluj? 

R:  Clujul a ramas cu o singura nominalizare in organizarea unei competitii nationale, cea a Campionatul National din 2010, cand a fost prezent la eveniment si capitanul echipei nationale de fotbal, Cristian Chivu. La inceputul acestui an au fost purtate cateva discutii privind organizarea Campionatului National 2015 la Cluj, dar intentia a ramas nefinalizata. Speram ca in viitorul apropiat, orasul de pe malul Somesului sa-si depuna candidatura si sa obtina organizarea unei competitii nationale, situatie care ar duce la o mai mare popularizare a minifotbalului si implicit la cresterea numarului de practicanti care sa evolueze in competitiile organizate sub egida FMR la Cluj, localitate cu un potential deosebit.

In fine daca aveti  un mesaj pentru clujenii care practica minifotbalul 

R:  In primul rand multa sanatate, si sa poata participa la cat mai multe meciuri organizate sub egida Federatiei de Minifotal si ATS-Filife. Iar cei mai buni, sa calce pe urmele lui Cosmin Craciun, eroul Romaniei de la miniEURO 2014 din Muntenegru si sa ajunga colegi cu acesta la echipa nationala de minifotbal ! Sa se bucure de organizarea unei competitii de acest nivel si la Cluj. In momentul de fata, minifotbalul este cea mai reprezentativa forma de practicare a sportului de masa din Romania si suntem siguri ca prin dezvoltarea si recunoasterea lui ca ramura sporiva practicata, va devenii unul din sporturile cu cei mai multi practicanti legitimati in cadrul  unei Federatii.